![© Fir0002licencja: GNU FDL](/media/lib/15/1190368858_489311-cdaa9ade155302a02ff4069492823bd6.jpeg)
Cebulowe doładowanie
25 listopada 2008, 13:31Dwudziestojednoletni Owen Louis ładuje swojego iPoda w nietypowy sposób. Wykorzystuje do tego cebulę, dwa kubki napoju energetyzującego, śrubokręt, kabel USB i szklankę. Dwadzieścia minut i voilà – zapas na godzinne słuchanie muzyki.
![](/media/lib/53/granat-bcea00d69ab94fb820f4b353b7edf005.jpg)
Jak sok z granatu zapobiega przerzutom raka prostaty
13 grudnia 2010, 13:24Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Riverside zidentyfikowali składniki soku z granatów, które hamując ruch komórek nowotworowych oraz osłabiając ich przyciąganie przez sygnały chemiczne, nie dopuszczają do powstawania przerzutów raka gruczołu krokowego do kości.
![](/media/lib/119/n-grantowiec-b53099907f16242f9d2c3a5238d70686.jpg)
Antymiażdżycowy koktajl z granatów i daktyli
7 kwietnia 2015, 13:06Koktajl z granatów i daktyli zmniejsza ryzyko miażdżycy - twierdzi zespół prof. Michaela Avirama z Rambam Medical Center w Hajfie.
![](/media/lib/346/n-ooho-dde5635a9b155a6a457fdef72edec12f.jpg)
Jadalne pojemniki na wodę i napoje izotoniczne przejdą testy w czasie maratonu londyńskiego
19 kwietnia 2019, 09:25Podczas tegorocznego maratonu w Londynie przetestowane zostaną jadalne "płynne" kapsułki wytwarzane z wodorostów, które pomogą biegaczom ugasić pragnienie i nie przyczynią się do wzrostu zanieczyszczenia plastikiem.
![Szklanka mleka© Stefan Kühnlicencja: Creative Commons](/media/lib/7/1178792244_168892-079132d47836e42938aa2be553f3e193.jpeg)
Jak unikać mleka o zapachu kartonu?
10 maja 2007, 10:12Jeśli uważasz, że często kupowane przez ciebie mleko ma posmak kartonu, a nie zachwalanego produktu prosto od krowy, obwiniaj za to jasne oświetlenie na dziale nabiału.
![](/media/lib/49/zielona-herbata-filizanka-21dc32963fcd4bb2d07b88a983b4cc1c.jpg)
Herbata wzmocni kości
17 września 2009, 08:42Dotąd zieloną herbatę badano raczej w kontekście zapobiegania nowotworom, chorobom serca czy wydłużania życia. Okazuje się jednak, że napój ten sprzyja zdrowiu kości: stymuluje ich formowanie i spowalnia rozkład. Wiele wskazuje na to, że może pomóc w leczeniu osteoporozy i innych chorób układu kostnego (Journal of Agricultural and Food Chemistry).
![](/media/lib/106/n-cola-dce1503af633af7e2a4eb1425c5629c8.jpg)
By nie ostrzegać przed karcinogenem, Coca-Cola i PepsiCo zmieniają skład napojów
9 marca 2012, 10:28By uniknąć konieczności umieszczenia na opakowaniach ostrzeżeń o właściwościach rakotwórczych, Coca-Cola i PepsiCo zmieniają nieco skład swoich napojów.
![](/media/lib/259/n-piwo-jak-flaga-d8f8b0067e0ae3c45cf103378581adc7.jpg)
Piwo, które zmniejsza prawdopodobieństwo kaca
7 listopada 2016, 13:20Amsterdamski browar De Prael twierdzi, że tamtejszym specjalistom udało się uwarzyć piwo w typie pilznera, które zawiera składniki zmniejszające prawdopodobieństwo kaca.
![](/media/lib/352/n-kawa-e63818018b7b97c932f44cbd275b819a.jpg)
Kawa smakuje lepiej gdy... filiżanka jest gładka
29 grudnia 2019, 05:45Brazylijscy naukowcy przeprowadzili badania, z których wynika, że kawa lepiej smakuje, gdy naczynie, z której ją pijemy, jest bardziej gładkie. Wówczas postrzegamy napój jako słodszy. Gdy zaś pijemy kawę z chropowatego naczynia, w ustach pozostaje gorzkawy posmak.
![](/media/lib/28/synsepal-slodki-80a05977751bc0432e54c9af839d3fd4.jpg)
Tabasco jak orzechy, piwo jak czekolada
30 maja 2008, 15:03Synsepal słodki (synsepalum dulcificum) to roślina pochodząca z zachodniej Afryki, znana Europejczykom od XVIII wieku. Jednak dopiero teraz ma ona szansę stać się wielkim przebojem gastronomicznym. Posiada ona bowiem niezwykłe właściwości całkowitego zmieniania smaku potraw.